MeteoBanyoles
 RESUMS METEOROLÒGICS ANUALS DE BANYOLES
www.meteobanyoles.com 

Resums anuals del temps de Banyoles amb detall dels esdeveniments meteorològics més destacats i que ja són història.


Resum meteorològic de Banyoles de l'any 2010

Mes de gener
- El dia 31, entre les 23:00 i les 02:00 hores del dia 1 de Febrer, va caure sobre Banyoles una feble nevada de 1,5 cm. de gruix. Al quedar el cel cerè tota la nit, a primera hora del matí la neu va quedar glaçada i els carrers de Banyoles semblaven pistes de gel.

Mes de març
- A les 2 de la matinada del dilluns dia 8 comença a nevar sobre la comarca del Pla de l’Estany de manera feble fins les 11:00 hores. A partir d’aquella hora la neu comença a caure amb més força fins les 13:15 quan la nevada s’intensifica i agafa la seva màxima intensitat i neva de manera abundant fins les 18:00 hores. A partir d’aquella hora comença a perdre força i a les 19:00 s’acaba l’episodi de la neu. El gruix acumulat durant aquestes 17 hores és de 14 centímetres de neu humida. La total fusió de la neu va donar 43,4 litres d’aigua per m2. La temperatura durant les 17 hores de la nevada va ser entre els 0,4ºC i els 2,3ºC positius, essent la mínima de 0,4ºC a les 16:00 quan la nevada va agafar la seva màxima intensitat.

Mes de juny
- Banyoles va viure un dels aiguats més dràstics i violents dels últims anys, afortunadament sense pedra ni calamarsa. La pluja va començar a les 14:38 i es va acabar a les 15.53 del dia 28. Durant aquest període s'han recollit 52,5 litres/m2. Cal destacar el gruix de la pluja que va descarregar entre les 14:41 i les 15:15. Durant aquells 34 minuts varen 50,2 litres/m2 amb una velocitat punta de la pluja de 192 litres/hora. Els carrers de Banyoles gairabé semblaven rius desbordats.

Mes d'agost
- El dia 2 a les 20:00 hores i degut a la tempesta elèctrica que va patir Banyoles, un llamp va caure al campanar de l’església de Santa Maria i va provocar desperfectes a la teulada. També els aparells electrònics dels veïns de la zona varen quedar fregits per la ramificació de la sobrecàrrega que va generar el llamp.

Mes de novembre
- El dia 9 Banyoles va enregistrar la caiguda de la pressió atmosfèrica més brutal de la qual s'en té coneixement: 50 hpa en només 4 dies. El dia 5 de Novembre els baròmetres de l'observatori Meteobanyoles senyalaven 1.031 hPa i el dia 9 la pressió és de 981 hPa. Aquest valor és el més baix des del dia 30 de Gener de l'any 1986 (aquell dia: 974 hPa).


Resum meteorològic de Banyoles de l'any 2009

Mes de gener
- El dia de Reis, entre les 14:00 i les 18:00 hores, va caure una feble nevada sobre Banyoles. Malgrat que va estar nevant durant 5 hores, la neu mai va quallar sobre el terra.
- El dissabte dia 17, sobre les 18:50 hores aproximadament, un meteorit va creuar el cel de la comarca del Pla de l’Estany. Va ser un espectacle maravellós, increïble, únic i mai vist. Era com un coet o una bengala. Tenia una lluminositat tan forta que semblava un feig de llum. Els seus colors eran variats, dominant el vermell i el verd. La seva trajectòria va ser la següent: situats al sud de Banyoles i mirant direcció Est, va aparèixer per la esquerra, o sigui per el Nord, a mitja alçada sobre l’horitzó i va seguir una trajectòria direcció Sud. El seu pas va durar 4 o 5 segons i va deixar una impressionant estela de foc i guspires, acabant la seva energia i desapareixent en l’aire pel Sud, sense cap impacte sobre el terra.
- El dissabte dia 24 es va desencadenar sobre Banyoles i comarca, el temporal de vent més fort de tot el segle XXI. A mitjanit de dissabte el vent de ponent va començar a agafar força i va bufar amb intensitat variable, fins les 20:00 hores del mateix dia. La màxima virulència es va donar entre les 02:30 i les 06:30 hores, ja que les ràfegues de vent es varen situar de manera sostinguda i continuada, per sobre dels 80 km/h. El cop de vent més fort es va produir a les 04:00 hores amb una ràfega de 97 km/h. El desencadenant d’aquestes brutals ventades, va ser la caiguda en picat de la pressió atmosfèrica. A les 5:59 els barometres senyalaven la increïble xifra de 981.1 hPa, la més baixa des del dia 30 de Gener de l’any 1986, ja que en només 24 hores, la pressió va baixar 20 hPa, tot plegat un fet sense gaire precedents.

Mes d'abril
- El dia 22 es va enregistrar a Banyoles la temperatura mínima més alta per un mes d’Abril de la qual s’en té coneixament. A les 4:00 hores de la matinada els termòmetres senyalaven la increïble xifra de 17,9 graus. Aquest valor és el récord absolut de la mínima més alta per un Abril, i supera l’anterior récord de 16,5 graus enregistrat el dia 23-4-1997.

Mes de juliol
- El dia 4, entre les 16:30 i les 17:30 hores, es va desencadenar una forta tempesta sobre Banyoles i comarca. Fruit d’aquell mal temps, el municipi de Fontcoberta va rebre una abundant pedregada que va dipositar una capa de pedra sobre el terra de 6 cm. Les pedres tenien un pes de 20 grams i la collita de cereals va resultar molt afectada. A Banyoles es va patir una brutal i dràstica baixada de la temperatura: en només 1 hora i 56 minuts, els termòmetres varen baixar 17 graus.


Resum meteorològic de Banyoles de l'any 2008

Mes de març
- El dia 4, Banyoles va viure un temporal de calamarsa, amb una intensitat poques vegades vista. Tot va començar a les 12:00 del matí. Negres i espessos cumolonimbos tapaven el cel de la comarca del Pla de l’Estany. A les 12:30 va començar a caure un diluvi de calamarsa, (boletes toves de gel d’un diàmetre de 8 mm) amb una durada de 30 minuts. A les 13:00 hores, tot Banyoles presentava un aspecte completament blanc, ja que la calamarsa va agafar un gruix sobre el terra de 2,3 cm.

Mes d'abril
- El divendres dia 18 per la tarda, el veïns del carrer Sant Benet de Banyoles, varen patir els efectes d’un petit tornado en el moment d’una tempesta. Un contenidor metàl·lic de 250 kilos de pes, va ser aixecat pel remolí i va sortir disparat, anant a parar damunt de la vorera. Curiosament quan sol passar en aquests casos, ni el cotxe que estava al cantó, ni els altres contenidors van sofrir desperfectes. Això sí, alguns veins van veure atemorits com el vent xuclava literalment el mobiliari de les seves terrasses, fent que taules i cadires quedessin esmicolades. També troços de la teulada dels aparcaments i dobles vidres de finestres varen resultar trencats. Tot un fet singular que, per sort, no varen produir desgràcies personals.

Mes de maig
- El dia 27 a la matinada, va caure una notable pluja de fang sobre la nostra ciutat. Entre les 00:40 i les 7:33, varen caure 7 l/m2 d’aigua de pluja, acompanyats de 2 grams de fang per m2.

Mes de juliol
- El dimecres dia 23, una petita onada sísmica va sacsejar la ciutat de Banyoles a la 01:39 de la matinada. Es varen moure vidres, persianes, mobiliari, etc., acompanyat d’una fressa sorda que sortia de la terra. Existeixen molts testimonis d’aquell petit terratrèmol, un del més significatius és el del Sr. Joan Portella. Aquella hora es trovaba sentat davant de l’ordinador i va sentir una forta vibració que va fer trontollar la taula, la pantalla de l’ordinador i la seva pròpia cadira.

Mes d'agost
- El dia 10, la temperatura de l’aigua de l’estany de Banyoles en superfície (0.5 metres de fondària), va ser de 28.0 graus. Aquest és un valor amb només un precedent conegut des de l’any 1976, quan es va començar a mesurar la temperatura de l’aigua de l’estany. Fins ara, el rècord de temperatura més alta, el trobàvem el dia 18 d’agost de l’any 2003, també amb 28.0 graus i enguany s’ha igualat.


Resum meteorològic de Banyoles de l'any 2004

Resum meteorològic de Banyoles 2004

Mes de gener
- El dia 11 s’enregistra a Banyoles la cinquena temperatura màxima més alta per un mes de gener dels últims 50 anys. A les 14:00 hores els termòmetres senyalaven 21,2ºC.

Mes de febrer
- Durant 6 dies consecutius, entre els dies 2 i 7, Banyoles pateix el fenòmen de la boira. Cada matí la nostra ciutat es desperta coberta per espessa boira d’irradiació que es manté fins les 12:00 del migdia. Especialment densa és la del dia 3 ja que la visibilitat màxima a les 9:00 del matí només era de 100 metres.
- Degut al temporal de llevant que ha donat pluges abundants a la nostra ciutat durant els dies 20 i 21, Banyoles viu una notable pluja de fang. El front càlid que ha propiciat aquesta borrasca i que arrencava del zones properes al Nord d’Àfrica, ha vingut carregat de pols del desert que s’ha barrejat amb l’aigua de la pluja i ha deixat la ciutat de Banyoles coberta d’una fina capa de fang. Mobiliari urbà, cotxes, boreres i en general tot el paisatge, presentava un aspecte totalment brut. Durant els dos dies s’han acumulat 5 grams/m2 de fang.

Mes de març
- Onada tardana de fred sobre Banyoles: els dies 1, 2 i 3 la nostra ciutat viu uns dies de fred de rigurós hivern, amb temperatures mínimes diàries per sota dels 0ºC.
- Pluja groga sobre Banyoles. L’entrada de la primavera també ha portat associada el dia 22 una forta caiguda de polen de pi sobre la nostra ciutat, fenòmen que es repeteix cíclicament cada any. El petit ruixadet que ha deixat 1 l/m2 entre les 14:00 i 15:00, ha vingut barrejat amb una gran quantitat de polen que estava en suspensió en l’aire provocant que l’aigua que circulava per carrers i boreres tingués un color espectacularment groc.

Mes d'abril
- El dia 16 es desencadena sobre Banyoles un autèntic festival de pluja. Una forta i activa borrasca mediterrànea descarrega sense contemplacions, des de la 1 de la nit, pluges generals, intenses i continuades durant tota la jornada, acumulant-se durant les 23 hores de pluja 121 l/m2.

Mes de juny
- Gràcies a la calma meteorològica que disfrutem aquests dies, el dia 8 es pot observar, i fer el seguiment en perfectes condicions, del trànsit del planeta Venus sobre el disc solar que comença a les 7:16 del matí i acaba a les 13:20 del migdia.

Mes d'agost
- El campionat del món de rem Banyoles 2004 es tanca el diumenge dia 1 amb una contundent i enèrgica calorada. Un sol cremador llueix sense compasió durant tot el dia i propicia una jornada de calor i de temperatures extremes. Fruit d’aquesta fortíssima radiació solar, a les 15:50 els termòmetres senyalaven la temperatura rècord de tot l’any 2004 a Banyoles = 37,2ºC.
Pedregada a Banyoles, 17-8-2004 - El dia 17 i exactament a les 16:30 de tarda, cau sobre Banyoles una seca, curta i violenta pedregada amb una durada de 2 minuts. Durant aquests 2 minuts, han caigut un promig de 15 pedres per metres quadrat. Aquestes pedres tenien un diàmetre de fins a 3 centímetres tal com queda reflexat a la fotografia següent i els núvols presentaven un aspecte negre i amenaçador, amb mamatus inclosos.

Mes d'octubre
- Durant els 9 primers dies d’octubre, la comarca del Pla de l’Estany viu una onada de calor, pràcticament sense precedents per l’època de l’any. Malgrat que el Sol ja es trobava baix sobre l’horitzó i les nits eren més llargues que els dies, la calor contundent i de ple estiu va ser la tònica habitual de cada jornada. Superar els 30ºC durant un mes d’octubre és realment difícil, però el dia 9 els termòmetres senyalaven la xifra de 31,7ºC, la segona més alta per un mes d’octubre dels últims 54 anys a Banyoles.
- Entre els dies 19 i 25, i després d’una treva de 9 dies, la nostra ciutat torna a viure una segona onada de calor. Vents molt calents i sobreescalfats de garbí i ponent, donen unes temperatures anormalment altes i càlides. Com a mostra cal destacar que el dimecres dia 20 a les dues de la nit, la temperatura de Banyoles era de 23ºC i a les 15:15 teníem 30,7ºC.

Mes de novembre
- Durant els dies 13 i 14 la nostra ciutat suporta el temporal de vent més violent de tot el segle XXI. Va començar el dissabte a les 8 del matí i es va acabar el diumenge a les 10 de la nit. Durant aquelles 38 hores, el vent de gregal durant el dissabte i la tramuntana el diumenge varen castigar severament la nostra ciutat, provocant innumerables desperfectes i la trencadissa de grans quantitats de branques dels arbres. Durant aquests dos dies, el vent va bufar amb ràfegues continuades i sostingudes de força 7 i 8 i puntualment la seva velocitat va arribar fins a força 9. A les 19:46 del dissabte, es va enregistrar un cop de vent de 81 km/h, el més fort a Banyoles ciutat de tot el segle XXI. El diumenge també varem tenir cops de vent molt forts de 74 km/h, concretament a les 9:44 i a les 12:40.

Ventada a Banyoles, 13-11-2004   Ventada a Banyoles, 13-11-2004


Resum meteorològic de Banyoles de l'any 2003

Resum meteorològic de Banyoles 2003

Mes de gener
Rocacorba nevada, 6-1-2003 - El dia 6 la serralada de Rocacorba i tota la zona dels repetidors queda afectada per una nevada que comença a la cota de 500 metres. A Banyoles les precipitacions són en forma líquida i plou amb abundància i generositat.
- Durant 5 dies consecutius, entre l’11 i el 15 i degut a un potentíssim anticicló, no s’ha pogut observar cap tipus de núvols sobre el cel de Banyoles, la qual cosa és una cas raríssim.
- El dilluns dia 27 la meteorologia torna a donar mostres de la seva capacitat de sorprendre i deixar amb la boca oberta a tothom. Aquesta matinada els termòmetres comencen a pujar de manera vertiginosa i ja marquen uns valors d’autèntic escàndol. Com a mostra direm que a dos quarts de set senyalaven 18ºC. La temperatura, afavorida per un vent càlid de tramuntana amb l’efecte Foehn, continua pujant fins enregistrar la increïble marca, sense precedents a Banyoles per un mes de gener, de 25,4ºC.
- El dia 31 Banyoles viu un temporal de vent de tramuntana. A conseqüència d’aquestes fortes ventades, a les 2:40 de la tarda s’enregistra el cop de vent més violent dels últims 3 anys: 71 km/h.

Mes de febrer
- El dia 4 a les 12 en punt del migdia cau a Banyoles un ruixat de calamarça granulada seca de 3 milímetres de diàmetre i amb una durada de 2 minuts.
- La matinada del dia 17 i degut a les baixes temperatures ( -1,5ºC de mínima) la comarca el Pla de l’Estany viu el fenomen de la glaçada negre sense gebre. Aquest tipus de glaçada es produeix a causa de la falta d’humitat.
- El dia 17 a les 16:45 comença a nevar sobre la comarca del Pla de l’Estany amb una durada de 6 hores i un gruix acumulat de 4 cm de neu a Banyoles ciutat.
- Temporal de pluja. Durant nou jornades consecutives, entre els dies 19 i 27, plou diàriament a la comarca del Pla de l’Estany i s’acumulen 135 l/m2. Per trobar un mes de febrer igual o més plujós hem de remuntar-nos al febrer de l’any 1982, durant el qual varen caure 280 l/m2.

Mes de març
- El dia 15 a les 3 de la tarda cau sobre Banyoles una violenta i intensa calamarçada de 5 minuts de durada. Els grans de calamarça tenen un diàmentre de 7 milímetres i se'n dipositen sobre el terra una capa de 3 centímetres de gruix.

Mes de maig
- El mes de maig del 2003, la ciutat de Banyoles viu el maig més càlid del qual en té coneixement l'observatori Meteobanyoles. La temperatura mitjana global del mes ha estat de 19,9ºC. Fruit d'aquesta onada de calor, el dia 30 Banyoles enregistra una temperatura d'escàndol. Un Sol rabiós llueix durant tot el dia i porta una jornada d'estiu dintre de la primavera. Degut a aquesta forta insolació, els termòmetres assenyalen 33,2ºC la qual és un temperatura de ple estiu i que en raríssimes ocasions es dóna en un mes de maig a la nostra ciutat.

Temperatures mitjanes a Banyoles, mes de maig   Temperatures mitjanes a Banyoles, mes de maig
En el primer gràfic podem apreciar l'evolució de les temperatures mitjanes de maig durant els últims 20 anys.
El segon gràfic traça una línia de tendència sobre l'evolució d'aquestes temperatures mitjanes. El resultat és ben evident. Es nota amb tota claredat que la tempertura mitjana augmenta a raó d'un promig de dues dècimes de grau per any.
Tot i que aquestes dades tenen una fiabilitat del 100% per aquest període concret de 20 anys, en cap cas es poden extrapolar a altres períodes ni mesos diferents.

Mes de juny
- El mes de juny del 2003 la ciutat de Banyoles ha viscut el juny més calurós del qual en té coneixement l'observatori Meteobanyoles. La temperatura mitjana global del mes de juny del 2003 ha estat de = 26,4ºC. Fruit d'aquesta onada de calor sense precedents per un mes de juny, el dia 21 Banyoles enregistra la temperatura màxima de 39,3ºC que és la més alta per un mes de juny i la segona absoluta dels segles XX i XXI.

Temperatures mitjanes a Banyoles, mes de juny   Temperatures mitjanes a Banyoles, mes de juny

Mes d'agost
- La ciutat de Banyoles viu el 12 d’agost una diada de calor històrica i sense precedents durant els últims 100 anys. Al llarg d’una hora i 15 i minuts, entre les 13:15 i les 14:30, els termòmetres superen els 42ºC.
- Entre les 17:15 i les 19:30 del dia 20 d’agost del 2003, s’ha desencadenat sobre Banyoles una de les tempestes més virulentes dels últims anys.
Pedra, 20-8-2003   1.- La pedra ha caigut amb abundància i amb gran violència. Les pedres tenien un diàmetre d’entre 2 i 4 centímetres i la seva velocitat terminal era de quasi 100 km/h. El total acumulat de pedra i calamarça ha estat de 8 centímetres.
  2.- L’aparell elèctric també ha estat abundant i de forta intensitat.
  3.- Al mateix temps que comença a pedregar, les precipitacions en forma líquida també fan acte de presència. Durant dues hores la pluja cau de manera intensa i durant 15 minuts de manera torrencial. El detall de la pluja és el següent:
    · Durant els primers 40 minuts (entre 17:15 i 17:55) cauen 18,8 l/m2.
    · Durant els següents 60 minuts (entre les 17:55 i les 18:55) cauen 6,4 l/m2.
    · Durant els últims 35 minuts (entre les 18:55 i les 19:30) cauen 47,2 l/m2.
Resumint, durant dues hores i quinze minuts cauen sobre Banyoles 72,4 litres/m2.
Intensitat punta de la pluja: 292,6 litres/hora durant 1 minut.

Mes d’octubre
- L’intens temporal de pluja durant els dies de les festes de Sant Martirià és la conseqüència indirecta de les extraordinàries calors i temperatures sense precedents del passat estiu. L’escalfament de l’aigua del mar durant la temporada d’estiu, entre 2 i 3 graus superior a la mitjana, ha incidit de manera important sobre la seva evaporació durant aquest mes d’octubre. Aquesta sobre-evaporació ha subministrat grans masses d’aire molt humit que han col·lisionat amb l’aire sec i fred de les capes mitjanes de la troposfera, desencadenant espessos i densos núvols de pluja.
Temporal a Banyoles, 17-10-2003Resum del temporal de pluja:
 · Inici = Dijous dia 16 a les 21 hores
 · Fi = Dissabte dia 18 a les 11 hores

 

- Aquest mes d’octubre del 2003, ha estat un mes molt plujós. Sabem que els octubres, tradicionalment, són els mesos de més precipitació de tot l’any, però aquest mes, influenciat per les extraordinàries calors del passat estiu, Banyoles ha viscut un autèntic festival de pluja. Ha plogut durant 17 dies i han caigut 239 l/m2.
Aquesta quantitat d’aigua caiguda des del cel és el rècord de pluja a Banyoles per un sol mes des del juny de l’any 1992. Han hagut de passar més d’11 anys per tenir un mes de tanta pluja.

Mes de novembre
- Degut a la bonança meteorològica i a la total falta de glaçades i nevades, la temperatura mínima no ha baixat mai per sota dels 3ºC durant tot el mes a la ciutat de Banyoles. Fruit d’aquest bon temps, s’enregistra una temperatura mitjana de 13,3ºC, la més alta per un mes de novembre des de l’any 1994.

Mes de desembre
- Nit de fortíssima pluja sobre Banyoles. Entre les dotze de la nit i les set del matí del dijous dia 4, cau un diluvi de pluja sobre la nostra ciutat. Durant aquestes set hores, cauen 89 l/m2.
- Durant els dies 22, 23 i 24 de desembre, el vent bufa sense contemplacions a Banyoles amb fortes ràfegues de fins a força 8.
  Resum: Dia 22 ... 72 km/h de tramuntana
              Dia 23 ... 63 km/h de mestral
              Dia 24 ... 58 km/h de gregal


Resum meteorològic de Banyoles de l'any 2002

Resum meteorològic de Banyoles 2002

Mes de gener
- Una setmana sense Sol. Banyoles viu un episodi, entre els dies 30 de desembre i 5 de gener, de 7 dies complets totalment núvol i sense un minut de sol. Aquest fet és ben insòlit i es dóna en raríssimes ocasions.
- Cap de setmana amb temperatures històriques a Banyoles. Banyoles i la seva comarca viuen dos dies de temperatures primaverals malgrat estar en el cor de l’hivern. Durant el 26 i 27, els termòmetres pugen fins a valors que es poden qualificar d’extraordinaris per un mes de gener. La raó és una suma de factors propiciats per un escut anticiclònic centrat a la península que manté el cel seré, la qual cosa provoca una forta radiació solar. L’altre factor més destacable és la total absència de vents d’origen polar o continental ja que els vents que els passat dies van bufar a la nostra ciutat eren d’origen càlid i aponentats.

Mes de març
- Degut a l’atac frontal d’una onada de calor, totalment impròpia del mes de març i propiciada pel potent i càlid anticicló que abraça la nostra comarca, Banyoles té durant els dies 19, 20, 21 i 22 unes temperatures impròpies per un mes de març. Concretament el dia 21 els termòmetres varen senyalar 27,5 graus, que és el quart registre històric absolut per un mes de març a Banyoles.
- Aquesta Setmana Santa, Banyoles viu, com ja és habitual cada primavera, el fenomen de la pluja groga. Aquest fet tant peculiar es dóna quan, en aquestes dates crítiques, l’atmosfera es troba saturada de polen de pi i coincideix amb un ruixat de curta durada. L’aigua de la pluja arrastra cap a terra aquestes importants quantitats de polen que estan en suspensió i deixen la típica i misteriosa marca groga que tothom pot observar, amb certa extranyesa, a carrers, boreres i, en general, a tots els llocs on l’aigua ha circulat.

Mes d'abril
- Entre els dies 2 i 15 d’abril, Banyoles i la seva comarca viuen el temporal de pluja més important dels últims 5 anys. Durant aquests 14 dies, cauen a Banyoles ciutat la xifra de 244 l/m2. Els dies punta d’aquests fortes pluges varen ser el dia 3 amb 72 l/m2 i el dia 11 amb 93 l/m2.
- El dia 25 s’assoleix a Banyoles la temperatura rècord més alta per un mes d’abril de la qual se’n té coneixement a l’observatori meteobanyoles (30 anys): 30,7 ºC. La raó és ben senzilla: una llengua d’aire càlid que afecta de ple la comarca del Pla de l’Estany, i poten-ciada per vents calents terrals, donen com a fruit una jornada de calor quasi d’estiu, quan encara falten gairebé dos mesos per arribar-hi.

Mes de maig
- Entre els dies 8 i 9 de maig Banyoles viu un temporal de pluja de llevant. La pluja va començar el dimarts 7 a les 3 de la tarda i va ploure de manera continuada i seguida fins les 6 del matí del dijous dia 9. Durant aquestes 39 hores de temporal de pluja, es recullen 107 l/m2.

Mes de juny
- Temperatura mínima d’escàndol a Banyoles. El dia 23 s’enregistra a Banyoles la temperatura mínima més alta per un mes de juny dels últims 7 anys (sense precedents a la capital del Pla de l’Estany des del dia 18 de juny de l’any 1995 quan els termòmetres varen registrar la mínima de 23,5 ºC). La nit ha estat realment d’insomni, calurosa, xafugosa i indormible. Les dades són les següents: temperatura mínima 23 ºC a les 6:15 hores.

Mes d'agost
Pedra, 6-8-2002 - Violenta pedregada sobre Banyoles. La nit del 6 d’agost Banyoles viu un dels fenòmens meteorològics més intensos dels últims anys. Un potentíssim cumulonimbus es forma sobre la vertical de la nostra ciutat i descarrega a la 1:55 de la matinada una violenta i seca pedregada que cobreix els carrers de pedra d’entre 1,5 i 2,5 cm de diàmetre. Al seccionar la pedra en dues meitats, presentava 3 cercles concèntrics de color més fosc, senyal ben evident de tres passos per dintre el núvol. De manera immediata comença un diluvi de pluja de 15 minuts de durada (entre la 1:55 i les 2:10) i es recullen durant aquest curt espai de temps la desmesurada quantitat de 19 l/m2. També cal destacar l’important aparell elèctric durant aquesta tempesta.
- La nit de l’11 d’agost Banyoles viu la matinada més freda per un mes d’agost dels últims 9 anys. Degut a la baixada general de les temperatures i a la total absència de núvols durant tota la nit, els termòmetres van marcar la xifra de 11,8 ºC a les 7 del matí. Aquest valor és el cinquè més baix per un mes d’agost del qual aquest observatori en té coneixement. Aquesta baixa temperatura correspondria perfectament a les nits d’octubre i és molt rara en ple mes d’agost.

Mes de setembre
- El dia 25 de setembre s’enregistra Banyoles la baixíssima temperatura mínima de 7,8 ºC. Aquest valor correspon a la nit més freda per un mes de setembre dels últims 9 anys.

Mes d’octubre
- El divendres dia 4 les temperatures tornen a ser notícia al Pla de l’Estany. A les 16:20 de la tarda s’enregistra la marca de 28,2 ºC. Per trobar una temperatura superior per un mes d’octubre, hem de remuntar-nos fins el dia 3 de l’any 1997.
- El divendres dia 16, degut a una llengua d’aire càlid centrada a la mediterrànea i que afecta de ple a la comarca del Pla de l’Estany, s’assoleix a Banyoles la temperatura més alta per un mes d’octubre dels últims 5 anys: 28,8 ºC a les 14:15 de la tarda.
- El dimarts 22 Banyoles suporta el temporal de vent més important de tot l’any. Ja de bon matí i durant tot el dia, el vent de migjorn ataca la nostra ciutat amb ràfegues sostingudes i continuades de força 6. Aquest vent tant desacostumat a Banyoles, escombra i garbella tots els racons de la ciutat amb una intensitat que els Banyolins no estem acostumats a sentir.

Mes de novembre
- El dia 7 i a partir de les 12 del migdia, la comarca del Pla de l’Estany torna a viure un altre temporal de vent. La tramuntana comença a bufar amb una intensitat quasi sense precedents a la nostra ciutat. Ràfegues sostingudes i continuades de força 7 sacsegen i fan tremolar tots els racons de Banyoles. El moment de màxima velocitat del vent s’assoleix a les 14:00 amb un cop de 56 km/h.

Mes de desembre
- La nit del 27 de desembre Banyoles enregistra a les 12 de la nit la increïble temperatura de 15,2 ºC. La raó la trobem en l’anomenat “efecte Foehn”: el fort vent de garbí que bufa en aquell moment en baixar per la cara de sotavent de la serralada de Rocacorba guanya un grau, per compressió, cada 100 metres de desnivell. A l’arribar a la nostra ciutat està sobreescalfat i dóna aquesta tant elevada marca.


Resum meteorològic de Banyoles de l'any 2001

Resum meteorològic de Banyoles 2001

Mes de gener
- El dia 9 els banyolins podem veure un meravellós eclipsi total de lluna que, al produir-se a primera hora del vespre, pot ser seguit per molta gent.

Eclipsi vist des de Banyoles, 9-1-2001
- Aquest mes de gener es pot qualificar com un mes atípic en quant a les temperatures, les quals són molt més suaus del que caldria esperar pel mes més fred de l’any.

Mes de febrer
- El dia 6 s'assoleix a Banyoles l’altíssima temperatura de 21,3ºC totalment anormal per la primera setmana de febrer, que és el cor de l’hivern. Aquell dia bufa vent del sud (mitjorn) amb ràfegues de 25 km/h que ajuda a aconseguir aquesta espectacular temperatura.
- El dia 11 s’assoleix la pressió atmosfèrica més alta de l’any. Degut a un potent anticicló afincat sobre la nostra comarca, els baròmetres arriben a l’extraordinària xifra de 1.037 hPa.
- El diumenge dia 25 per la matinada, tot i que no afecta directament la ciutat de Banyoles, cau una nevada a la serralada de Rocacorba i diposita una fina capa de neu a partir de la cota dels 400 metres.

Mes de març
- El dia 2 s’assoleix la pressió atmosfèrica més baixa de l’any: els baròmetres varen baixar fins a 986 hPa.
- El dia 16, durant el matí i fins les 3 de la tarda, el dia es tapa per núvols baixos de color amarronat amb gran contingut de pols en suspensió d’origen nord-africà. A partir de la tarda, aquests núvols carregats de pols es despacen direcció Est (Girona).
- El dia 23 s’assoleix a Banyoles, amb tota probabilitat, la temperatura més alta per un mes de març en els últims 100 anys. A les 15:30 hores de la tarda els termòmetres marquen la increïble xifra de 31ºC. Altíssima temperatura donada per la combinació de dos factors:
   · Matalàs d’aire calent instal·lat damunt de les comarques gironines des de feia tres dies.
   · Vents càlids del tercer quadrant (migjorn, garbí i ponent) que bufen durant tota la setmana i que sobrescalfen l’ambient.
- El dia 26 per la tarda es desenvolupen varis cumolunimbus sobre el nostre cel que culminen en una violenta calamarçada de 30 minuts de durada i que deixen 2 centímetres de gruix a tota la zona de Banyoles.

Mes d'abril
- El dia 12 s’assoleix a Banyoles el dia més sec de tot l’any. Durant tot el dia la humitat relativa de l’aire es manté extraordinariament baixa. Les xifres són ben aloqüents:
        Humitat màxima 33% a les  2:15
        Humitat mínima 19% a les 14:00
        Humitat mitjana del dia 24%
Aquest fet es produeix degut a la seca i persistent tramuntana que bufa des de les últimes 48 hores i que evapora pràcticament tota la humitat ambiental.
- El dia 22 i degut a un front fred que creua la nostra comarca la passada nit, s’enregistra a Banyoles una temperatura mínima de ple hivern: 2ºC.

Mes de maig
- El dia 31 s’enregistra a Banyoles una nova temperatura màxima històrica per un mes de maig = 35,7 ºC.

Mes de juliol
- Entre la 1 de la matinada i les 2 de la tarda del dia 7, es produeixen fortes pluges a la comarca del Pla de l’Estany. Durant aquestes 13 hores cauen 44 litres per metre quadrat. El moment culminant de la tempesta es produeix entre les 6:00 i les 6:10 quan cau una curta, però intensa, tromba d’aigua barrejada amb calamarça (durant aquests 10 minuts cauen 12 l/m2.).

Mes d'agost
- Entre els dies 22 i 28, la comarca del Pla de l’Estany es veu sacsejada per una onada de calor. Durant 7 dies seguits Banyoles enregistra temperatures superiors als 36 graus i el punt culminant arriba el dia 28 quan s’assoleix la tempetura més alta de l’any = 38,6 ºC.

Mes d'octubre
- El dia 20 cau a Banyoles una curta però intensa tromba d’aigua. Entre les 5:30 i les 5:50 de la matinada, plou de valent recollint-se durant 20 minuts 20 litres d’aigua per metre quadrat, acompanyats d’intens aparell elèctric, ja que el cel semblava un castell de focs artificials i ràfegues de vent de garbí molt fortes, de força 7.
- Durant aquest mes d’octubre, Banyoles i la seva comarca enregistra la temperatura mitjana més alta de la qual se’n té coneixement = 19,8 ºC.
La temperatura mitjana històrica per un mes d’octubre és de 16,8 graus. Aquest augment de 3 graus, tot i que pot semblar poc rellevant, agafa una importància indiscutible al tractar-se d’una mitjana mensual.

Mes de novembre
- Durant els dies 9, 10 i 11, Banyoles i la seva comarca es veuen sacsejades pel temporal de vent de Tramuntana més fort de tot l’any 2001. Al llarg de tres dies i tres nits, la tramuntana bufa amb ràfegues continuades de 30 i 40 quilòmetres per hora. Degut a l’origen polar del vent, les temperatures són molt fredes: de ple hivern.
- El dia 15 s’enregistra a Banyoles la ràfega de vent més forta de tot l’any = 53 km/h de vent de tramuntana que equival a força 7 de l’escala de Beaufort.

Mes de desembre
Nevada a Banyoles, 14-12-2001 - El dia 14 a les 9 del matí comença a nevar a la comarca del Pla de l’Estany. La neu cau de manera continuada durant tot el dia i fins les 12 del matí del dia següent. Entre els dos dies s’acumula un gruix de neu de 10 centímetres a Banyoles.
- El dia 25 s’assoleix a Banyoles la temperatura més baixa de tot l’any: -4,1ºC i acompanyada de glaçada negra, sense gebre.

 

 

 


Resum meteorològic de Banyoles de l'any 2000

Resum meteorològic de Banyoles 2000

Mes de gener
- El dia 24 s'enregistra la temperatura més baixa de l'any: -0,9.
- El dia 25 cau una feble nevada que deixa un gruix de 0,1 cm.

Mes de març
- El dia 10 s'arriva a la històrica i fora de lloc temperatura de 26ºC.
- El dia 25 entre les 15:00 i 16:00 cau a Banyoles una violenta calamarçada que deixa 3 cm de gruix.

Mes d'abril
- El dia 27 al matí creua sobre Banyoles i comarca un núvol de pols seca d'origen africà i que, al no anar acompanyada de pluja, diposita sobre terrasses, cotxes, carrers i voreres una fina capa de pols de color marró-vermellòs. El punt culminant del pas d'aquest núvol és a les 10:45 hores del matí.

Mes de maig
- El dia 26 Banyoles té un dia de calor desmesurada i fora de lloc pel mes de maig. Els termòmetres registren una temperatura de 32ºC.

Mes de juny
- El dia 10 cau a Banyoles una petita tromba d'aigua d'una hora de durada. Entre les 8:15 i 9:15 del matí es recullen 30 l/m2.

Mes de juliol
- Atípic mes de juliol. Durant 10 dies seguits, del 10 al 19, els núvols predominen sobre el cel de la nostra comarca tot i que sempre amb algunes estonen de sol.

Mes d'agost
- El 16 s'assoleix la temperatura màxima de l'any a Banyoles. S'arriba a 37,3 graus a les 15:00 hores.

Mes de setembre
- El 19, entre les 19:30 i 19:35, cau una petita però intensa tromba d'aigua a Banyoles. En només 5 minuts es recullen 13 l/m2, acompanyats d'un fort vent de mestral de 40 km/h i abundant aparell elèctric.

Mes d'octubre
- Cal destacar que durant la festa major de Sant Martirià plou durant tots els dies. El divendres 9 l/m2, el dissabte 3 l/m2, el diumenge 4 l/m2 i el dilluns 7 l/m2.

Mes de novembre
- Aquest mes destaca per dos fets anormals:
    · Altes temperatures, ja que pràcticament no fa fred ni glaça cap dia.
    · Absència de pluges destacables essent la pluja recollida durant tot el mes només l'escassa quantitat de 32,6 l/ m2.

Mes de desembre
- Des del dia 21 al 24, Banyoles té un fortíssim temporal de pluja, el mes abundós de tot l'any 2000. Durant 4 dies i 4 nits, plou de manera intermitent sobre la nostra ciutat amb un cel absolutament núvol, sense sortir el sol ni per un moment. La quantitat total de pluja recollida durant aquests dies és de 151 l/m2 caiguda durant 55 hores reals de pluja.