ESTUDI SOBRE LA INUNDACIÓ DE 1932
www.meteobanyoles.com

Estudi sobre la inundació de Banyoles
Desembre de l'any 1932

Crònica

     El mes de desembre de l’any 1932 Banyoles va suportar, durant una setmana, les pluges més torrencials que han caigut a la nostra ciutat durant tot el segle XX.

     Aquella setmana, un diluvi de pluja va convertir un gran nombre de carrers, places, i zones deshabitades de Banyoles, en rius descontrolats d’aigua i fang. Un dels factors principals d’aquestes inundacions el trobem a l’estany. Si només consideréssim l’aigua precipitada sobre la nostra ciutat, mai s’hauria arribat a aquella dramàtica situació. Ja des del segon dia de pluja, l’espectacular augment del cabal del riu soterrani que alimenta l’estany, conjuntament amb la gran quantitat d’aigua de pluja precipitada directament sobre les seves aigües i el seu entorn més proper, són el factor que determinen que l’estany no pugui suportar més aigua dintre del seu perímetre i el mateix vespre del segon dia es desborda i provoca l’inici de les inundacions.

     Un altre factor determinant a tenir en compte són els recs que creuen Banyoles. L’extraordinària pressió de l’aigua de l’estany provoca la ruptura dels recs i l’aparició de brolladors d’aigua directament dintre del poble. Segons algunes estimacions de testimonis presencials, l’aigua de l’estany va pujar 75 centímetres per sobre de la línia màxima de contenció.

     Tot seguit repassem, dia a dia, l’evolució d’aquella inundació.

 

Detall, dia a dia, de les pluges

1er dia: 13 desembre 1932 = cauen 6 litres/m2

El dia es presenta assoleiat i tranquil durant el matí. Ja per la tarda el cel es tapa progessivament i comença a ploure de manera feble. Ningú podia imaginar, ni remotament, la profunda borrasca que s’estava gestant, ni les seves conseqüències.


2on dia: 14 desembre 1932 = cauen 187 litres m2

A primera hora de la matinada comença a ploure de manera forta. A mig matí la pluja s’intensifica i plou durant tot el dia, algunes estones de manera torrencial. El vespre l’estany no pot suportar més aigua i es desborda.


3er dia: 15 desembre 1932 = cauen 67 litres m2

Continuen les fortes precipitacions durant tot el dia. L’estany desbordat comença a aportar aigua en direcció al centre de la ciutat. El seu avançament és imparable i l’aigua s’estén com una taca d’oli per moltes zones del poble.


4rt dia: 16 desembre 1932 = cauen 88 litres m2

Per quart dia consecutiu la pluja continua castigant de manera implacable la ciutat de Banyoles. Les aigües desbordades de l’estany entren fins el centre de la ciutat.


5è dia: 17 desembre 1932 = cauen 60 litres m2

Durant tot el dia la pluja continua desplomant-se del cel amb força. La situació dintre de Banyoles és dramàtica. L’aigua inunda els baixos de les cases.


6 è dia: 18 desembre 1932 = cauen 92 litres m2

Durant el dia d’avui la pluja s’intensifica i les precipitacions són molt fortes. La situació dintre de Banyoles és d’inundació total. Els carrers són autèntics rius d’aigua i fang que arrosseguen tota mena d’objectes. L’estany continua aportant importantíssimes quantitats d’aigua.


7 è dia: 19 desembre 1932 = cauen 2 litres m2

La pluja arriba al seu final. Durant el dia d’avui plou poc però l’aigua continua circulant amb abundància pels carrers de la ciutat.


8 è dia: 20 desembre 1932 = cauen 17 litres m2

Les precipitacions tornen a caure pel matí i torna a ploure sobre mullat. Però per la tarda finalment ja surt el sol. El malson s’ha acabat.

 

Resum

- Dies de pluja: 8
- Litres acumulats: 519 l/m2
- Quantitat d’aigua absoluta precipitada directament dintre de l’estany durant els 8 dies de pluja: 580.190 m3
- Quantitat d’aigua absoluta precipitada sobre el terme municipal de Banyoles (excepte l’àrea de l’estany) durant els 8 dies de pluja: 5.154.760 m3

 

Apunt final

Afortunadament després del dia 20, últim dia de pluja, no va caure ni una sola gota d’aigua més fins el dia 17 de gener de l’any 1933.

Varen ser 27 dies consecutius de Sol i bon temps, que els habitants de Banyoles aprofitaren per arreglar tots els innumerables desperfectes que va ocasionar aquell aiguat.

 

Reportatge fotogràfic com a document

L’estany desbordat inunda el Passeig del Doctor Dalmau.

Les aigües descontrolades de l’estany es dirigeixen al centre del poble.

Camió circulant per la carretera d’entrada a Banyoles que sembla un riu.

Veïns del carrer Alfons XII han aixecat petites barricades davant de casa seva.

L’aigua surt amb fúria per les portes obertes del Museu Darder.

Una nova perspectiva del Museu Darder.

Plaça de les Olles: tres homes passen sobre taulons.
Porten pans sota els braços, venien de la fleca.

Plaça de les Olles: l’aigua avança de manera implacable en direcció al carrer major.
Al balcó hi ha una dóna que observa la riuada.

Carrer Major: s’han instal·lat taulons a mena de voreres.
La gent circula per sobre d’ells de manera precària.
Es pot observar un home carregat amb un sac de pulpa.

Carrer Major: les improvisades voreres fetes de taulons servien perquè la gent creués el carrer.
Es poden observar uns joves amb l’aigua fins els genolls.

Església de Santa Maria: un home tapat amb un capot està en perill de ser arrossegat per l’aigua. Camina a contracorrent agafat a les parets de l'església.

L’aigua es dirigeix amb fúria en direcció al carrer nou.
Una nena és transportada en braços per un jove.


Octubre 2003