ESTACIÓ ESPAIAL INTERNACIONAL
www.meteobanyoles.com
ISS el Febrer 2001 L'Estació Espaial Internacional és un satèl·lit artificial en òrbita a 360 km de la Terra que, donada la seva gran dimensió i el sistema de plaques solars fotovoltàiques que capten energia del sol, és visible a simple vista.

Podem veure l'Estació Espaial Internacional (I.S.S. en anglès) com una estrella de primera magnitud que avança a una velocitat constant i sense parpallejar. Apareix (de sobte) en direcció Sud, molt baixa a l'horitzó, i, poc a poc, va aixecant-se i avançant en direcció Nord-Est, fins un moment en què deixa de veure's. La durada de la seqüència, que varia segons el dia, pot ser d'entre un minut fins a quatre minuts els dies en què es veu (que no són tots).

Malgrat que l'horari següent està calculat per a Banyoles (comarca del Pla de l'Estany), també és una bona aproximació per altres localitzacions catalanes amb una diferència màxima inferior a mig minut.

Pròxims passos visibles de l'Estació Espaial Internacional:
La NASA posa a disposició un programa que calcula els pròxims passos visibles de l'ISS indicant exactament dia i hora. Podeu accedir a aquest programa fent clic a l'adreça següent:
http://spaceflight.nasa.gov/realdata/sightings/SSapplications/Post/JavaSSOP/JavaSSOP.html

El programa necessita les coordenades geogràfiques de l'observador, essent per a Banyoles les següents:

I després de fer clic a NEXT SIGHTING obtenim el resultat següent.
És a dir, que el passat dimecres 8 de maig del 2002 l'estació espaial internacional es va poder veure, des de Banyoles, al matí a partir de les 5:43:29 fins les 5:46:09.

Per veure els pròxims passos només cal prémer repetidament NEXT SIGHTING.
La diferència entre NEXT PASS i NEXT SIGTHING és deguda a què no sempre que la ISS passa per damunt nostre la podem veure. El motiu és que malgrat la ISS cada dia dóna vàries voltes a la Terra, només és visible quan, essent fosc, la llum del sol reflexa contra l'estació i ens arriba a nosaltres (això pot ser o bé a primera hora del matí o a última hora del vespre).

Què hem de buscar?
Fotografies a simple vista
Òrbita de la ISS
Una estrella: l'Estació Espaial Internacional:ISS el Desembre 2000 La seva construcció en òrbita va començar el novembre del 1998 (amb el mòdul de control Zarya) i finalitzà el març del 2009.
Compta amb una amplada màxima de 108,5 metres, una llargada de 88,4 metres i una alçada de 43,6 metres i amb la capacitat d'allotjar fins a sis astronautes i científics en un espai habitable equivalent al volum de dues cabines de passatgers d'un 747.
Des de l'octubre del 2000 l'Estació Espaial Internacional és permanentment tripulada i el 29 de maig del 2009 l'estació ja va rebre la tripulació completa de sis membres.

Enllaç directe amb la NASA