TIPUS DE NÚVOLS AL PLA DE L'ESTANY
www.meteobanyoles.com

Els núvols que es poden observar a comarca del Pla de l'Estany, els agruparem en vuit grans grups:
estrats, estratocúmuls, cúmuls, nimboestrats, cumulonimbus, altestrats, altocúmuls i cirrus.

Situant aquests vuit grups de núvols per pisos, tenim com a resultat tres nivells i un tipus de núvols fora de tota categoria. Començant de baix a dalt són:
Núvols baixos = Estrats, Estratocúmuls, Cúmuls i Nimboestrats
Núvols mitgencs = Altestrats i Altcúmuls
Núvols alts = Cirrus
Fora de categoria = Cumulonimbus


Estrats

  ESTRATS  

Els estrats són els núvols més baixos de tots. La seva altura va d'arran de terra fins a 1.500 metres. Poden donar boira però no donen pluja.
Si mirem cap a la muntanya de Rocacorba i aquesta està tapada per núvols que ens impedeixen de veure-la, i tampoc no plou, llavors tenim núvols del tipus estrats.


Estratocúmuls

  ESTRATOCÚMULS  

És el tipus de núvols més freqüent a la nostra comarca. La seva altura va des dels 1.000 fins els 2.500 metres. Es coneixen per la seva forma estratificada i tendeixen a formar capes extenses d'un color blanc fins el gris fosc. Poden donar pluja dèbil.

 


Cúmuls

  CÚMULS  

Aquests núvols són també uns dels més freqüents que podem avistar quasi a diari. La seva altura va des del 800 fins els 4.000 metres. Són molt fàcil de conèixer per la seva forma arrodonida i es divideixen en tres classes diferents:
1 classe = Cúmuls humilis: Són petits nuvolets de color blanc i no donen pluja.
2 classe = Cúmuls medriocris: Són ja núvols més crescuts, però tamboc donen pluja.
3 classe = Cúmuls congestus: Aquests ja són uns nuvols molt més desenvolupats que presenten la seva base molt fosca i poden donar pluja moderada i, fins i tot, intensa.


Nimboestrats

  NIMBOESTRATS  

Aquest tipus són els clàssics núvols de pluja. La seva altura va des dels 900 a 6.000 metres i poden donar pluges moderades o intenses durant hores i, fins i tot, durant dies. Són difícils de reconèixer, però quan tot el cel és completament gris i tapat i els núvols no tenen forma, aleshores podem afirmar que tenim nimboestrats.

 


Altestrats

  ALTESTRATS  

Aquest tipus de núvols es troben a les capes mitjanes de l'atmosfera. La seva altura va des dels 4.000 a 7.000 metres. Presenten la forma d'un vel que deixa passar el sol, tot i que també poden ser més densos i presentar la forma d'un màntol gris i enfosquir el cel totalment. Poden donar plugim.

 


Altcúmuls

  ALTCÚMULS  

Són els clàssics núvols que anomenem "les cabretes". Presenten la forma de boletes de cotó fluix i la seva altura és d'entre 4.000 i 7.000 metres. No donen pluja. Tenen una gran varietat de noms i subdivisions: altocúmuls-ondulatus, altocúmuls-floccus, altocúmuls-castellanus i altocúmuls lenticulars.

 


Cirrus

  CIRRUS  

Són els núvols més alts de tots. Són molt fàcils de reconèixer ja que presenten la forma de boniques plomes d'ocell. La seva altura és d'entre 7.000 i a 10.000 metres i estan formats per cristalls de gel. En cap cas no donen pluja.

 


Cumulonimbus

  CUMULONIMBUS  

Són els reis dels núvols. La seva altura va des dels 900 fins 10.000 metres. Són núvols realment perillosos ja que poden donar i donen tota mena d'incidències: pluja forta o violenta, calamarça, pedra, tempestes elèctriques, vents fortíssims, turbolències i tornados arran de terra. Es coneixen fàcilment per les seves grans dimensions i perquè presenten la base de sota del núvol d'un color perillosament negre.